top of page
Search

Neprekinjeno poslovanje z Ortoscale Connect
Neprekinjeno poslovanje je bilo do nedavnega domena zgolj velikih podjetij, ki so si investicijo ‒ izgradnjo in vzdrževanje fizične rezervne lokacije ‒ lahko privoščila. A stvari se spreminjajo in s pojavom virtualizacije in računalništva v oblaku je minimalne čase izpada informacijskega sistema mogoče doseči tudi za manjša in srednja podjetja.

Podjetja se prenove IT sistema navadno lotevajo na napačnem koncu ‒ najprej investirajo v programsko in strojno opremo, nato pa šele začnejo, če sploh, razmišljati o potrebi po neprekinjenem poslovanju. Toda to ne pomeni, da optimizacija ni možna. Z izdelavo okrevalnega načrta dobimo jasno sliko, kako je naše IT okolje pripravljeno na neprekinjeno poslovanje


Kaj je okrevalni načrt in zakaj ga potrebujemo?


Vsak izpad informacijskega sistema nedvomno vpliva na poslovanje podjetja, nastala poslovna škoda pa je sorazmerna z dolžino izpada. A kaj če se po izpadu nimamo kam vrnit? Statistika pravi, da 60 % podjetij, ki utrpijo popolno izgubo poslovnih podatkov, zapre svoja vrata pol leta zatem, večina preostalih pa eno leto zatem. Sodobna podjetja si takšnega tveganja enostavno ne morejo privoščiti. Izdelava okrevalnega načrta zato pomeni resen in odgovoren odnos tako do podjetja in njegovih zaposlenih kot tudi do naročnikov.


Okrevalni načrt sestavljajo definirani koraki, po katerih spravimo informacijski sistem nazaj k življenju. Prvi korak pri pripravi okrevalnega načrta je popis kritičnih poslovnih podatkov in servisov. Zanje določimo še dopustne čase okrevanja (RTO) in točke vrnitve (RPO).


RTO (recovery time objective) je maksimalni še dopustni čas od izpada do ponovne vzpostavitve delovanja informacijskega sistema, ki si ga podjetje še lahko privošči, ne da utrpi večjo poslovno škodo. RTO čas navadno določimo v minutah ali urah, le redki ga določijo v dnevih.


RPO (recovery point objective) je točka, v katero se mora podjetje vrniti, da njegovo poslovanje ni ogroženo. Tudi RPO čas merimo v minutah ali urah.Kako vam lahko pomagamo?


Svetujemo vam pri pripravi okrevalnega načrta in glede na vaše potrebe implementiramo ustrezno rešitev. Rešitev Ortoscale Connect ponuja »offsite« lokacijo v oblaku, kamor se shranjujejo šifrirane varnostne kopije kritičnih strežnikov in delovnih postaj z vsemi podatki in nastavitvami vred. Zahtevnejšim naročnikom nudimo tudi zagon IT okolja iz oblaka. Obe opciji je možno brezplačno preizkusiti.


Rešitev Ortoscale Connect se v celoti izvaja na infrastrukturi, ki jo najemamo v javnem oblaku. Podatki se lahko shranjujejo v Sloveniji ali v EU, odvisno od potreb in zahtev naročnika.Napisano: 7.2.2019

54 views0 comments

Comments


bottom of page